HIPP-HOPP GYÜMÖLCSMÁRTÁSOK SÜTEMÉNYEKHEZ, FAGYLALTHOZ
Az eperszezon kellős közepén most a mártások alapja természetesen az eper, de mindegyik elkészíthető másfajta bogyós gyümölcsből (málna, ribiszke stb.). Az alábbi mártások 4 személyre elegendők.
Hideg epermártás
Megmosunk, megtisztítunk és apró darabokra vágunk 2-3 maroknyi epret. Merülőmixerrel, aprítóval vagy egyszerűen egy villával összetörjük. Cukorral vagy mézzel édesítjük, és máris kínálhatjuk.
Forró epermártás
Az epret az előző leírás szerint előkészítjük, de nem törjük össze, hanem 1 evőkanál vajon megfonnyasztjuk. Egy kevés cukorral édesítjük, majd 1 kiskanál vízben simára kevert étkezési keményítővel besűrítjük. Forrón tálaljuk.
Tejszínes epermártás
Megmosunk és leszárazunk 2-3 maroknyi epret. Apróra darboljuk, meghintjük 3 evőkanál cukorral, és a tűzre tesszük. Addig főzzük, amíg a cukor meg nem olvad, és az eper össze nem esik. Ekkor belecsorgatunk 1 deci tejszínt, majd még egyszer felforraljuk, és a tűzről lehúzzuk. Langyosan kínáljuk.
Fűszeres epermártás
A megmosott, lecsumázott, felaprított epret 1 evőkanál forró vajra dobjuk. Apróra vágott friss bazsalikommal fűszerezzük és egy kevés mézzel édesítjük. Forrón vagy langyosan tálaljuk.
Pityókás epermártás
Megmosunk, megtisztítunk, apróra vágunk 2-3 maroknyi epret. Merülőmixerrel pépesítjük, majd a tűzre tesszük. Egy kevés cukorral édesítjük, és néhány percig rotyogtatva főzzük. Ezután a tűzről lehúzzuk, és 1 evőkanál rummal vagy eperpálinkával ízesítjük. Forrón öntjük a süteményre.
Hírek
A Cser Kiadó gondozásában megjelent Eisenstock Ildikó Befőzés című könyve.
A könyv kedvezményes áron megrendelhető itt.
Szavazás