MENÜ


KONYHA ÉS KÖRNYÉKE

Háztartási ötletek minden napra

 


szoszie.jpg

 

 

HIPP-HOPP GYÜMÖLCSMÁRTÁSOK SÜTEMÉNYEKHEZ, FAGYLALTHOZ

 

Az eperszezon kellős közepén most a mártások alapja természetesen az eper, de mindegyik elkészíthető másfajta bogyós gyümölcsből (málna, ribiszke stb.). Az alábbi mártások 4 személyre elegendők.

 

Hideg epermártás

Megmosunk, megtisztítunk és apró darabokra vágunk 2-3 maroknyi epret. Merülőmixerrel, aprítóval vagy egyszerűen egy villával összetörjük. Cukorral vagy mézzel édesítjük, és máris kínálhatjuk.


 


Forró epermártás

Az epret az előző leírás szerint előkészítjük, de nem törjük össze, hanem 1 evőkanál vajon megfonnyasztjuk. Egy kevés cukorral édesítjük, majd 1 kiskanál vízben simára kevert étkezési keményítővel besűrítjük. Forrón tálaljuk.

 


Tejszínes epermártás

Megmosunk és leszárazunk 2-3 maroknyi epret. Apróra darboljuk, meghintjük 3 evőkanál cukorral, és a tűzre tesszük. Addig főzzük, amíg a cukor meg nem olvad, és az eper össze nem esik. Ekkor belecsorgatunk 1 deci tejszínt, majd még egyszer felforraljuk, és a tűzről lehúzzuk. Langyosan kínáljuk.



Fűszeres epermártás

A megmosott, lecsumázott, felaprított epret 1 evőkanál forró vajra dobjuk. Apróra vágott friss bazsalikommal fűszerezzük és egy kevés mézzel édesítjük. Forrón vagy langyosan tálaljuk.



Pityókás epermártás

Megmosunk, megtisztítunk, apróra vágunk 2-3 maroknyi epret. Merülőmixerrel pépesítjük, majd a tűzre tesszük. Egy kevés cukorral édesítjük, és néhány percig rotyogtatva főzzük. Ezután a tűzről lehúzzuk, és 1 evőkanál rummal vagy eperpálinkával ízesítjük. Forrón öntjük a süteményre.

 

Hírek

  • Új könyv a befőzésről
    2010-05-29 16:25:02

    befozes_kicsi.jpgA Cser Kiadó gondozásában megjelent Eisenstock Ildikó Befőzés című könyve.

    A könyv kedvezményes áron megrendelhető itt.

Szavazás

Fontos-e háztartásokban a pénzügyi tervezés?
igen
nem
csak nagy feladatok (nyaralás, tatarozás, stb.) esetén
Asztali nézet